Kategorier
Nyhetsbrev Systembolaget

Nu kan alla få alkoholen hemkörd

För närmare tio år sedan infördes möjligheten att få sin alkohol från Systembolaget hemlevererad. Då var var det begränsade områden som fick testa tjänsten. Sedan dess har fler kommuner erbjudits möjligheten – men först nu är det alltså dags för hela landet.

Som monopol har inte Systembolaget behov av att skynda på sin beslut – allt ska utvärderas och säkras mot risker för alkoholmissbruk. När politikerna för nio år sedan diskuterade om Systembolaget skulle få starta försök med hemleverans var debatten livlig. Centerpartiets Anders W Jonsson ansåg att ”Systembolagets uppgift inte var att köra hem Explorerflaskor till den som är gravt alkoholiserad”.

Men trots dessa varningar startade testen och inget speciellt hände – efterfrågan på tjänsten var mycket begränsad. Nu läggs alltså de avslutande länen till – Gotland, Jämtland och Norrbotten. Och nu plötsligt förklaras vikten av denna service:

– För första gången kan vi nu erbjuda hemleverans i hela landet – det är en milstolpe för Systembolaget. Hemleverans är en viktig del av vårt erbjudande och något som efterfrågas i takt med att köpbeteenden förändras, säger Tobias Frohm, direktör för E-handel på Systembolaget.

Tjänsten är inte gratis men storleken på kostnaden beror på hur mycket man beställer och hur många kollin det blir. Minsta avgift är 120 kr.

Läs även
Spritmuseum har korat Årets Svenska Mästare i nyskrivna snapsvisor. Både…