Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Nu kommer bolivianska viner

Alla har väl druckit sydamerikanska viner från Chile och Argentina – några har säkert provat motsvarande från Uruguay och Peru. Men få har druckit vin från Bolivia – men nu är de på gång som en spännande kuriositet.

EU har nämligen gett officiell status till Bolivia som vinland – vilket gör det möjligt att importera vin från bergslandet i Anderna. Vintraditionen är gammal då de första spanjorerna planterade druvstockar redan på 1500-talet. Dagens odlingar är ändå inte speciellt omfattande – totalt finns kring 3 000 hektar vilket är 220 000 hektar mindre än Argentina. Totala produktionen är mindre än nio miljoner liter per år.

Bolivias vinodlingar ligger högt – vissa på 3 000 meter över havet.

På grund av läget närmare ekvatorn ligger odlingarna på hög höjd, från 1 500 meter till runt 3 000 meter över havet. Vinerna är främst röda i internationell stil på druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Malbec och Tannat.

Även Mexiko satsar nu kraft på att öka vinproduktionen med viner anpassade till mexikansk mat – kanske en passade flaska till fredags-tacon.

Läs även
För första gången ställer den franska konstnärsduon Pierre & Gilles…