Kategorier
Nyhetsbrev Vintips Vinvärlden

Otippad duo lanserar räv-box från Toscana

Av många samarbeten jag kan tänka mig var detta inte mitt första val. Men varför inte? När en känd sommelier slår sig samman med en känd konstnär kan det bli spännande.

Sommelieren heter Maya Samuelsson och är även vinpratare, bland annat på TV4. Konstnären är en riktig tv-kändis och även en av konstbranschens storsäljare: Ernst Billgren. Resultatet av deras samarbete är en röd vinbox med namnet En Räv i Toscana. Vilket framgår med tydlighet på förpackningen.

Bakom vinet ligger bolaget Art Wines of Sweden grundat av Per Norin och med Ernst Billgren som delägare. Samarbetet grundar sig i ambitionen att göra ett bra vin utifrån Ernst vinintresse – och i och med att Per Norin kände Maya Samuelsson blev det en naturlig kombo.

Boxen har en baksida med presentation.

Hur kom vinet till?

– För mig handlar så mycket i livet om Toscana och renässansen, så det var mitt förstaval, jag tänkte att det måste var något med myllan där, förklarar Ernst Billgren.

Maya Samuelsson berättar att de provade massor av olika viner men fastnade till slut för en blandning på sextio procent sangiovese, trettio procent merlot och tio procent Syrah – allt för att få en balans mellan strävhet och frukt.

– Min ambition har varit att göra ett ärligt vin – det ska inte smaka något som det inte är.

Varför blev det en box?

– Min första tanke var en flaska men sedan tänkte vi på att boxen är klimatmässigt bättre. Men förpackningen var egentligen Ernst avdelning, säger Maya Samuelsson.

– För mig var det viktigt med en stor yta att uttrycka mig på, boxen är visuellt mer attraktiv – det är lite som att får göra ett riktigt albumomslag för en vinylskiva, menar Ernst Billgren

Blir det fler viner?

– Ja, varför inte, säger Ernst Billgren, kanske en grävling från Venedig?

– Antagligen kommer det flera, men vi kommer inte prata om det så mycket förrän vi vet hur detta går, avslutar Maya Samuelsson.

Läs även
Ett nytt spännande koncept med bohusfisk har just öppnat. På…