Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev

Pandemin fick oss att dricka dyrare viner

Vad är det man ägnar sig mer åt under en pandemi? Ja, uppenbarligen inte att dricka mer. Istället har vi blivit mer kräsna. Allt fler har köpt dyra viner i systembutikerna – och vinauktionerna har gått som tåget.

När Systembolaget jämför våra inköp i butikerna första kvartalet i år jämfört med 2020 är skillnaden tydlig. Volymmässigt drack vi bara obetydligt mer stilla vin – trots att gränshandeln var i stort sett noll. Däremot drack vi mer bubbelviner – ökningen är hela sexton procent. Främst drack vi mer av mousserande i mellanprisklassen – alltså mellan 120 och 200 kronor. Ett tydligt tecken på att vi uppskattar goda bubbelviner även om det inte står champagne på flaskan. En generell förklaringen till ökningen är också att 2020 var ett år som inte gav många tillfällen till firande.

Även spritförsäljningen ökade med sexton procent men där beror det främst på stängda gränser. Icke förvånansvärt då många har för vana att handla just finare alkohol på tax-free-butiker i olika länder. Intressant nog är det exklusiv sprit som också ökar: mest på hantverksgin, mörk rom och tequila.

Den stora skillnaden mellan åren handlar alltså om att vi drack dyrare viner. Många ville säkert unna sig något bättre nu när 100 kronor inte längre är en psykologisk gräns. Men främst sågs volymökningen på viner över 200 kronor. Som exempel röda viner mellan 200 och 300 kr ökade med fyrtio procent.

Det handlar dock inte bara om viner på hyllan i butikerna utan lika mycket om mer exklusiva viner som lanseras i de tillfälliga sortimenten. Just dessa TS-sortiment har också blivit större – antalet artiklar ökade med hela sjuhundra. Fler konsumenter har alltså upptäckt det tillfälliga sortimentet och fler är mer flexibla med hur de handlar – vilket också gynnar beställningssortimentet.

När det gäller Systembolagets vinauktioner som arrangeras av Bukowskis är det en remarkabel skillnad: ökningen är hela fyrtio procent i volym – både vad gäller inlämnat och sålt. Dags alltså att leta upp dina rariteter – nu kan du få mer betalt än du anar.

Läs även
För oss som älskar vin och mat har rädslan varit…