Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Piemontes bästa vitviner är värda att testas

Millhouse Promotion – annonssamarbete med Vinunic.

Barolo och Barbaresco i all ära – men för kännare är Piemontes vita viner lika stora upplevelser. Många av de allra bästa görs på druvan Arneis från Langhe och producenten Vietti.

Högst upp omkring byn Castiglione Faletto, i hjärtat av Langhes vackra kullar ligger den berömda vinegendomen Vietti. Egendomen grundades redan i slutet av 1800 – talet och idag lägger ättlingen Luca Currado Vietti tillsammans med hustrun Elena ner stor kärlek och engagemang för att skapa några av regionens främsta viner. Särskilt kända är egendomen för sitt gedigna utbud av högklassiga Cru-lägen, både för nebbiolo och barbera. Men de gör inte bara röda viner utan även högklassiskt vitt på den piemontesiska druvsorten Arneis. 

Roero Arneis – en av Piemontes vita stoltheter, värt att prova.

Vingårdarna ligger i Santo Stefano Roero och rankorna har en genomsnittsålder på 25 år. Fräsch, blommig doft med inslag av citrus, melon och lite mandel. Ett ofatat, torrt och medelfylligt vitt vin med krispig syra. Välbalanserat och elegant vin med fin komplexitet och långlivat avslut. Vinet passar bra som aperitif, till skaldjur, sallader, kyckling och krämiga ostar. 

Finns som halvflaska i beställningssortimentet för 119 kr, nr 78971.

Läs även
När värmen stiger och kvällarna blir ljusare är det dags…