Kategorier
Böcker Nyhetsbrev

Potatis byggde detta folk – nu i bokform

Jag tror vi alla är potatisälskare innerst inne. Det är ju den gröda som blivit ett med vår kulinariska folkkultur trots att den kom till oss för bara lite över trehundra år sedan. Själv skulle jag lätt säga potatis om någon bad mig nämnda en råvara att leva av resten av livet. För kocken Stefan Ekengren är potatis än mer än bara en råvara.

Boken Potatis (Natur & Kultur) är  Stefan Ekengrens kärleksförklaring till potatis, råvaran som har legat honom närmast hjärtat hela kocklivet. I sitt potatisverk vill han att du ska få koll på olika tekniker som skillnaden mellan stomp, mos och puré – samt hur du får rätt konsistens på duchessen, inse skillnaden mellan palt och kroppkakor och varför potatisgratäng alltid blir bäst med fast potatis.

Kroppkakor är också en potatisrätt. Foto: Roland Persson

I Potatis finns cirka 90 recept, indelade i kapitel beroende på om det handlar om kokt, ugnsgratinerad, stekt eller friterad potatis. Du kan också läsa om hur du kokar potatis med perfekt konsistens, gör vassaste hasselbackspotatisen och fixar de mest krispiga pommes fritesen. 

Boken Potatis berättar också om potatisens historia och hur den räddade livet på en hel befolkning och blev på köpet vår viktigaste basråvara. Både till matlagning och destillering.

Läs även
För tjugo år sedan fanns bara några få hektar. Idag…