Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Tävlingar Vinvärlden

Ryssarna stängs ute – även från vintävlingar

Rysslands invasion av Ukraina har skapat en bojkott av deras alkoholexport – även Systembolaget har säljstoppat ryska produkter. Nu stoppas landet också från att delta i vintävlingar.

Bara några dagar efter invasionen den 24 februari beslöt Systembolaget att säljstoppa alla ryska alkoholprodukter. Vilket påverkar ett antal vodkaproducenter och den stora vinproducenten Château Tamagne på Krimhalvön – förutom några cider-, mjöd- och ölproducenter.

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget. 

Vodkamärket Stolichnaya påverkas dock inte. Vodkan produceras nämligen av två företag med olika ägare – ett i Ryssland och ett i västvärlden. På Systembolaget säljs vodkan från den västliga producenten Stoli Group. De har nu beslutet att branda om sin vodka och bara kalla den för Stoli –för att inte omedelbart förväxlas med de ryska namnen.

Världens största vintävling Decanter World Wine Awards (DWWA) har nu meddelat att ryska produkter inte får delta i den tävling som avgörs i april 2022. Ukraina däremot har fått en extra gräddfil in i tävlingen genom att vinproducenter från landet inte behöver betala någon avgift. Normalt bedömer den internationella vinjuryn mer än 17 000 olika drycker.

Även ProWein i maj stoppar den ryska delegationen och inbjuder istället den nybildade organisationen ”Wines of Ukraine” till mässan i Düsseldorf. Mässan menar att det är viktigt att de hjälper Ukraina att marknadsföra sina viner.

Den ryska surölet Forbidden Union – ett namn i tiden.

Ryska toppsommelierer är mycket bekymrade över utvecklingen och allt som begränsar deras möjlighet att importera viner –och även att hjälpa till med att marknadsföra ryskt vin i främst Europa. Ett antal av dem har nu skrivet ett öppet brev till Putin där de ber honom att genast avsluta ”den militära operationen”, som det ska kallas i Ryssland.

Så här skriver de bland annat: ”Vi ryska sommelierer och andra från vinbranschen och restauranger motsätter oss å det kraftigaste de aktioner som utförs av beväpnade styrkor på ukrainsk jord. Vi framställer och säljer vin från olika länder, vi talar många språk och vi betraktar ukrainare och andra européer som våra vänner och bröder. Ingen av oss har något fördel av dessa blodsutgjutelser.”

Läs även
Tiderna förändras även för sherry. Länge har de kämpat i…