Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Sex viner som passar till försommaren

Här kan jag presentera sex nytillkomna viner på Systembolaget. Från de friska vita skaldjursvinerna till de kraftigare röda som passar till grillat.

VITT

Bourgogne Les Murelles Domaine Roux, Frankrike, Bourgogne, 150 kr, nr 5837

Välgjord modern chardonnay i bourgognetappning med äpplighet, citrus, mjuka fattoner och djup lång eftersmak. Till grillad fisk med vitvinssås.

Château Bouscassé Les Jardins, Frankrike, Sud-Ouest, 139 kr, nr 92702

Läckra smaker från sydvästra Frankrike på lokaldruvorna petit courbu och petit manseng: skalfruktigt med bittersyrlighet. Bäst till grillad kyckling.

Picpoul de Pinet Villa Blanche 020, Frankrike, Languedoc, 119 kr, nr 2588

En nygammal härlig druva som lockar till nya upplevelser – picpoul från Sydfrankrike måste du prova. Frisk citrus, bittersyrliga skaltoner och rikt slut. Bäst till en fiskgryta.

RÖTT

Guímaro Camino Real, Spanien, Galicien, 209 kr, nr 93214

Härlig spanjor på en av mina favoritdruvor: mencía. Aromatisk, packad med mörk saftig frukt med kryddtoner och lång eftersmak. Funkar fint till allt grillat.

Mandrarossa Etna Rosso, Italien, Sicilien, 189 kr, nr 71175

Fantastiskt Etnavin med djup frukt, elegant syra  som med sina vulkaniska toner blivit mycket framgångsrika. Perfekt till hemgjord pizza eller hamburgare.

La Corte del Pozzo Bardolino, Italien, Veneto, 95 kr, nr 2340

Toppenvin för dig som inte gillar tunga rödviner: här får du elegans och saftig bärighet med stilig syra. Härligt till en klassisk pasta cacio e pepe.

Läs även
Sommarens stora satsning på Spritmuseum är modeutställningen Fashion Cocktail. Där…