Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Sju stora nyheter i vinvärlden 2021

Vad hände i vinvärlden av intresse förra året? Här är min sammanfattning.

Bränder, vårfrost och översvämningar

Förra året var ett av de värsta när det gäller klimatrelaterade väderproblem. Det började med enorma frostskador i några regioner. I Champagne blev många av med hela skörden när knopparna frös. I Tyskland fick man uppleva de värsta översvämningarna på decennier där vingårdarna i Ahr-regionen drabbades hårt. Och som vanligt – massor av bränder i Australien och Kalifornien som förstörde många vingårdar.

Pandemiproblemen fortsatte

Visserligen har de flesta vinbönder kunna fortsätta skörda och göra sina viner. Men i många länder har det varit svårt att avyttra sina buteljer till det pris man önskat – på grund av stora överlager. Värst drabbade är Sydafrika där man stoppade all alkoholförsäljning. Där har vinproducenterna lidit enorma förluster.

Tre nordiska krogar på topp tio av World’s 50 Best

René Redzepi från Noma till höger tillsammans med krögare på Best of the Best-listan.

Det nordiska gourmetundret står sig. 2021 hamnade Noma i Köpenhamn på plats ett i World’s 50 Best och likaledes danska Geranium intog plats två. Stockholmskrogen Frantzén landade på en sjätteplats. I Halland gjorde den lantliga krogen Knystaforsen succé med sitt glöd- och eldfängda kök vid den strida forsen i Rydöbruk.

Förfalskade viner

Pandemin har inte minskat vinsvindeln i världen. När Europol iscensatta en stor operation kring livsmedelsfusk förra året konfiskerades mer än 1,7 miljoner liter vin, öl och sprit. I Italien fann man över tiotusen vinflaskor med förfalskade etiketter för lyxvinet Sassicaia. I Spanien hittade polisen bland annat 48 000 falska whiskyflaskor.

Gårdsförsäljning

Svenskt vin går som tåget. Aldrig tidigare har det sålts så många svenska flaskor eller har så många besökt vingårdarna. Nu hoppas alla på gårdsförsäljning. Utredningen som presenterades i december ser ut att kunna blidka de flesta. Utom Systembolaget förstås.

Hemkörd alkohol och självskanning på bolaget

Det tog nästan tio år av försök innan Systembolaget bestämde sig. Men nu är det klart att hemkörning av alkohol tillåts i alla svenska kommuner. Även självskanning kan bli vardag vid utcheckning från butikerna. Tekniken och folks ärlighet testas nu i två butiker: Torsplan i Stockholm och Kungsgatan i Örebro. Testet ska pågå till maj 2022.

Prosecco som rosé och sherry utan sprit

Det händer mycket i vinvärlden. Två förändringar vi skrivit om: prosecco får även produceras i en rosa version – samt att sherry får säljas utan att drycken har förstärkts med lite druvsprit.

Läs även
Trots pandemi och andra tråkigheter är det full fart på…