Kategorier
Krönika Nyhetsbrev

Ska grymma grisar med tyska hjälmar sälja vin?

Krönika

Vem köper ett vin med en elak gris på etiketten? Frågan är om man får göra vilka konstiga etiketter som helst? Eller döpa ett vin till vad som helst? Jag bara undrar efter att ha spanat in en trend. Ett exempel från i höstas är ett vin som heter ”Revenge of the little pig” – en tysk pinot noir. På bilden syns en ful elak kock som är på väg att slå ihjäl en ful elak gris med tysk hjälm av typ pickelhuva. Någon förklaring ges inte mer än att producenten (tillika importören) tycker att man ska kalla vinet ”lilla grisen” – vilket låter näpnare än vad bilden visar.

Importören är säkert inspirerade av det österrikiska succévinet som heter The Butcher (även det en pinot noir). Där visar etiketten en kock med grismask och slaktarkniv i näven. Provocerande. Även om det finns en koppling till producenten som faktisk är, eller åtminstone varit, just slaktare.

Jag tycker att med vinet ”lilla grisen” har det gått väl långt. Det gäller även ett vin som heter EQUIVOQ. Om du uttalar namnet rätt och ser etiketten med en kvinnlig ögonmask blir det rejält syndigt. 

Andra försöker göra sig lustiga och kalla en flaska för Blängvin med en bild på en slags transvestit med ful peruk som dessutom kallar sig Agneta Patrull. Det är bara dålig smak. Men kanske gillas det av alla som har just dålig smak?

Några viner har enbart satsat på att se crazy ut – utan något namn på framsidan. Ett Appassimento-vin har bara en rejäl illröd pussmun. Ett annan flaska är helt guldfärgad med ett frågetecken. En vin för alla nyfikna, måhända.

Hela denna trend började säkert med de små hajpade hantverksbryggerier som vill vara wild and crazy. Ett veteöl med en karikatyr av en amerikansk polis fick namnet ”Wheat seems to be the problem officer?” Obs: vitsigt med Wheat istället för What. Andra skojfriska ölnamn är Your Kiss Tastes Like Strawberries eller Telegrafistens Trudelutt.

Ja, nog är det konstigt alltihop. Jag förstår att många importörer vill ha design som sticker ut rejält – och därmed säkert kanske säljer mer. Och då handlar det inte om att vinets kvalitet säljer.

Vad tycker Systembolaget? Detta monopol som vill vara seriösa och värna om vårt välbefinnande. Inte kan det ligga i folkhälsans intresse att sälja viner med pussmunnar, grisar eller slaktarknivar?

Detta är en kortad version av en krönika som tidigare publicerats i Allt om Vin.

Läs även
Det fanns en tid för runt tjugo år sedan då…