Kategorier
Nyhetsbrev Sprit-öl Svenska drycker

Skummande brygder tar över på Spritmuseum

Från ett femtiotal till över femhundra på bara tio år. Sverige har på kort tid blivit ett av världens bryggeritätaste länder sett till antal invånare. Den utvecklingen kommer Spritmuseum att visa upp med start den 17 november.

Utställningen heter kort och gott Öl. Den bjuder på en generös bredd där svensk ölhistoria samsas med trendspaning. Vilken roll har ölet haft som social dryck bland vikingar, nunnor, fotbollssupporters och hipsters? Hur får öl sin smak och färg? Och vilka ölstilar är hetast just nu?

Sedan Spritmuseums förra ölutställning för sju år sedan har alltså utvecklingen varit snabb. Då var det fortfarande mycket fokus på IPA och APA. Dessa stilar samsas numera också med exempelvis pastry stouts, smoothie sours, milkshake-IPA och inte minst NEIPA. Parallellt har även äldre, traditionella stilar som Helles, Vienna Lager och Kellerbier fått ett uppsving.

I samband med öppningen av Öl kommer Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlssons dryckesprovningar att utökas med flera ölprovningar. Under 2023 fortsätter aktiviteterna, bland annat utlovas en mindre ölmässa Meet the Brewer och Tap Takeovers i baren och på sommarens uteservering ölbryggan. Dessutom kommer restaurangen under nästa år att erbjuda matupplevelser med öl i fokus.

Utställningen Öl är den fjärde i utställningsserien om olika svenska hantverksdrycker. De tidigare har varit vin, cider och gin.

Läs även
Arla har lanserat ytterligare en ost i sin Unika-serie. Denna…