Kategorier
Nyhetsbrev Restaurang-bar-café

Slussen får ny takrestaurang med 360-gradersvy över Stockholm

Slussenbygget tar sin tid. Men så är det också mycket som ska byggas. På Hornsgatan öppnas nu en ny takrestaurang i ett nybyggt våningsplan med magnifik vy över Stockholm.

Bakom satsningen står Stureplansgruppen som redan är etablerade inom denna utsiktsnisch med Spesso på Mäster Samuelsgatan. Den nya takbaren vid Slussen har fått namnet Freyja efter fruktbarhetsgudinnan i nordisk mytologi. Kökschef är Emma Shields, som bland annat varit köksmästare på Restaurang Flickan i Gamla Stan. Vinet ska tas om hand av sommeliermästaren Ellen Franzén, tidigare chefsommelier på Gastrologik. Barmästare är en kändis i denna värld, Jimmy Dymott, som startat och drivit flera prisbelönta barer i Stockholm.

– Jag vill servera okomplicerad mat av högsta kvalitet. Menyn på Freyja handlar om Sverige och våra bästa råvaror. Det är nutida mat som du blir glad av, säger Emma Shields i ett pressmeddelande.

Smakmässigt tar menyn avstamp i det klassiskt svenska men kommer låna influenser från hela världen. Grönsaker får gärna spela huvudrollen på tallriken. Det kommer även finnas tillfälliga rätter i begränsad upplaga, som på en mindre restaurang, för att kunna fånga upp små partier av råvaror.

Sommelier Ellen Franzén har skapat en levande vinlista med djup och bredd. Oavsett om man föredrar det traditionella eller är naturvinsdrickare:

– Det kommer finnas vin från hela världen men jag har en extra kärlek för det som produceras i vår närhet, förklarar Ellen Franzén.

I baren ska barmästare Jimmy Dymott blanda nutid med nostalgi. Drinkmenyn innehåller både populärkulturella referenser och lokala Södermalmsblinkningar.

Freyja har en matsal för runt 90 sittande matgäster och kommer att ha totalt fyra barer, varav två utomhus. Takterrassen öppnar i maj med plats för cirka 400 bargäster som kan njuta av en utsikt över Djurgården, Gamla Stan, Riddarfjärden och Södermalm.

Läs även
Av många samarbeten jag kan tänka mig var detta inte…