Kategorier
Matnyttigt Nyhetsbrev Vintips

Smakfulla viner till vårens rätter

Sköna maj välkomnar med sex viner som passar bra till lättare rätter med vårens primörer.

VITT

Wente Morning Fog Chardonnay 2018

USA, Kalifornien, 139 kr, nr 74147, vitt fylligt & smakrikt

Klassisk kalifornisk chardonnay på hög nivå – rik smak med äppel-pärontoner, smörighet, mjuka ekfat och bra syra. Perfekt till grillad vårkyckling med primörer.

Marin Bianco 2016

Italien, Piemonte, 129 kr, nr 2287, vitt friskt & fruktigt

Spännande vin på riesling och den för mig obekanta druvan nascetta: aromatisk blommighet, äpple och lime med feta toner och bra syra. Smarrigt till en grillad gös.

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2019

89 kr, Niederösterreich, Österrike, 4587, vitt friskt & fruktigt

Smakfull blandning av två favoritdruvor: riesling och grüner veltliner. Aromatiskt och härligt vårfräscht med päron, äpple och rik örtsyrlig smak. Passar fint till Toast Skagen.

RÖTT

Gardo & Morris Pinot Noir 2019

Nya Zeeland, Marlborough, 119 kr, nr 6292, rött mjukt & bärigt

En given favorit från paret Gårdö och Morris: en elegant pinot noir med sötkryddiga skogsbär och rika örtsyrliga smaker med viss bitterhet. Bäst till ugnsbakad fisk med rotsaker.

Beaujolais Villages Marc Dudet 2019

Frankrike, Bourgogne, 99 kr, nr 2317, rött mjukt & bärigt

Viner från Beaujolais på druvan gamay tar för sig med härligt bärig arom, viss skalbitter frukt och mjuk syrlig eftersmak. Som gjord för en träbricka med ost och chark.

Barbera del Monferrato Livio Pavese 2018

Italien, Piemonte, 119 kr, nr 74960, rött fruktigt & smakrikt

Barbera är ett slags lillasyskon till Barolodruvan nebbiolo som tar för sig allt mer med kryddiga aromer, svamptoner, mörk frukt och bra örtig syra. Toppen till lammstek.

Läs även
Endast sex vinländer står för mer än femtio procent av…