Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Stor journalistfavorit och prisvärd föregångare

Vintips i samarbete med Ward Wines

Vilken resa! Från okänd till trend på bara något decennium. Det handlar om druvan albariño (på spanska) och alvarinho (på portugisiska). Först kom Spanien men nu är det allt oftare alvarinho från Portugal som gäller. Och producenten? Soalheiro förstås. Deras alvarinho har just den rätta balansen mellan fräscha fruktaromer, frisk syra och djupare mineraltoner. Inte konstigt då att den blivit en journalistfavorit – och blivit korad till Årets vita vin av Allt om Vin. 

Soalheiro Alvarinho, 2021. Pris 129 kr, nr 74935.

Vinet finns i mer än 90 butiker.

Om det inte finns i din butik beställer du här.

Vinhuset Soalheiro ligger i norra Portugal nära gränsen mot Spanien.

Om vinet

Druvorna till Soalheiros Alvarinho kommer från små familjeägda vingårdar i norra Portugal – helt nära gränsen till Spanien. De växer på 100-400 meter över havet. Druvorna skördas för hand och pressas varsamt innan temperaturkontrollerad jäsning sker i ståltankar för att bevara druvans typiska karaktär.

Om producenten

Vinhuset Soalheiro är pionjärer när det gäller att producera druvrent vin på alvarinho. De första druvorna planterades redan 1974 och sex år senare skapade Quinta Soalheiro som idag drivs av grundarens son Luís Cerdira. Med stor passion och experimentlusta har Luis gett Quinta Soalheiro en internationell ryktbarhet för viner i absolut toppkvalitet.

Läs även
Många vinbönder i Bordeaux tycker att regionens appellationsregler är alldeles…