Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vintips

Storartad shiraz är första hållbara vin från Australien

Vintips i samarbete med Ward Wines

För Melissa och Mike Brown handlar allt om att producera sina viner hållbart – det betyder mindre koldioxidavtryck, friskare jordar och ett företag som inte tär på jordens resurser. Tillsammans driver de Gemtree Wines i McLaren Vale utanför Adelaide i South Australia. De specialiserar sig på druvan shiraz som nått stora framgångar i Australien tack vare sin prisvärdhet. I Sverige är de nu föregångare som första vin från Australien som fått Systembolagets nya märkning ”Hållbart val”.

Gemtree Organic Shiraz 2021. Pris: 119 kr, nr 20033.

Vinet finns i närmare 200 butiker.

Om det inte finns i din butik beställer du här.

Om vinet

Shiraz-druvorna kommer från biodynamiska vingårdar som dessutom är ekologiskt certifierade. Alla druvor är handskördade med åtföljande naturlig jäsning för att behålla karaktär av druva och jord. Vinet har lagrats på franska ekfat i sex månader. 

Gemtree Organic Shiraz är rikt aromatiskt med massor av mörka bär och viol – fruktdriven nyanserad smak med inslag av peppar, vanilj, sötlakrits och avslutande fattoner.

Melissa och Mike Brown på Gemtree Wines är passionerade biodynamiska vinproducenter.

Om producenten

Gemtree Wines grundades under tidigt 1980-talet av Paul och Gill Buttery för att producera ekologiskt vin i distriktet McLaren Vale. Idag är det dottern Melissa Brown som är ansvarig för familjeföretaget och sköter de biodynamiska vingårdarna tillsammans med sin man och vinmakare Mike Brown.

Läs även
Nu har organisationen The World’s 50 Best Bars avslöjat årets…