Kategorier
Böcker Nyhetsbrev Sprit-öl

Storverk om den nya ölkulturen

Det bubblar och jäser, flaskas och burkas mer än någonsin i Sverige. Vårt gamla pilsnerland har fått en ny ölkultur på bara tio år. Är du nyfiken på hur det gick till lanseras nu Sanna Lindbergs faktaspäckade bok som just heter ”Den nya ölkulturen” (Bonnier Fakta).

I boken berättar Sanna Lindberg att det startades 400 ölbryggerier i Sverige mellan 2010 och 2020. På ett decennium växte det fram en ny ölkultur med en aldrig tidigare skådad passion och entusiasm hos både nyblivna bryggare och nyvaknade konsumenter. 

Sanna Lindberg förklarar att många plötsligt började gilla ölstilar som ingen ens kunnat drömma om några år tidigare. Samtidigt poppade ölbarer, gastrobryggerier och festivaler upp i kölvattnet på denna ölrevolution.

– Det var som om någon lyft på locket till en tryckkokare, experimentlustan och kreativiteten släpptes fri, berättar Sanna Lindberg med en bakgrund som journalist och sommelier – idag bland annat ölskribent i Dagens Nyheter.

Sanna Lindberg började bevaka den svenska ölscenen för tolv år sedan – just i dess uppvaknande. Aldrig hade hon kunnat ana hur mycket hon skulle få vara med om.

– Idag bubblar det och jäser som aldrig förr, nyheterna duggar tätt och öl har för första gången på länge återigen börjat handla om smak – nu talas det om Sverige som det nya öllandet. 

Hur många ölbryggerier finns det idag?

– Det har faktiskt vuxit till över 500 – men det är bara omkring hundra av dem som kan leva på sin produktion.

Ett storverk om öl.

Sanna Lindbergs storverk är på tvåhundra sidor fyllda med intressant information om vad som hänt  – och hur framtiden kan se ut. Hon beskriver alla olika stilar av öl och hur de utvecklats. Här finns också hela bakgrunden med svensk ölhistoria – och hur denna stolta historia utraderades under 1900-talet. 

I boken presenteras även några av de svenska ölprofiler som ligger bakom hantverksbryggeriernas framgångar. Dessutom tipsar Klas Lindberg om rätter som kan bli oslagbara kompisar till ett glas öl.

Här presenteras boken.

Läs även
När gjordes det första vinet? Svaret på frågan har alltid…