Kategorier
Nyhetsbrev Restaurang-bar-café

Sturehof öppnar i första lokalen från 1887

Ingen kan ha missat byggröran på Stureplan. Speciellt Sturehof har drabbats – men på något sätt har de alltid haft öppet. Nu är det dags att flytta in i permanenta lokaler. Och snart väntar nygamla Gondolen på öppning.

Efter sex år av planering och ombyggnationer har nu Sturehof flyttat tillbaka till adressen Stureplan 2. Under några år kring sekelskiftet hette stället Ölstugan Malta då det köpts av Stockholmsbryggeriet. 1905 återställdes ordningen när familjen Marcus återtog ägarskapet. Sedan 1905 är det bara Sturehof som gäller.

Ölstugan Malta år 1900 – i samma lokaler som Sturehof nu finns i.

Det nya Sturehof har plats för cirka fyrahundra matgäster fördelat på två våningar. Du äter antingen i den traditionella matsalen, i en matbar i den nya matmarknaden (se titelbild med PG Nilsson) eller i någon av de privata matsalarna. Det blir också två uteserveringar varav den ena, med 70 sittplatser, finns på innergården en trappa upp. 

Totalt blir lokalen på 2 800 kvadratmeter varav 600 på övervåningen – där alla väggar är täckta av bokhyllor som småningom ska fyllas med böcker kring mat (förstås) och kultur. Likt en bokhandel ska allt vara till salu. 

– Det är både ett privilegium och ett ansvar att förvalta en kulturellt historisk del av Stockholm. Med den nya öppningen vill jag säkerställa Sturehofs arv som den självklara mötesplatsen för kultur och glädje i Stockholm, i minst hundra år till.” säger PG Nilsson, grundare av Sturehof och koncernen Svenska Brasserier.

Det nya golvet är specialgjutet med mässingsfiskar.

Fortfarande återstår en hel del ombyggnationer både i norr och söder om den nya lokalen. Allt ska dock stå färdigt år 2026 då förhoppningsvis alla fastigheter har byggts om och uppdaterats till dagens tekniska standard.

Svenska Brasserie har, som kanske några noterat, också köpt legendariska Gondolen vid Slussen. Där ska det nu bli invigning i oktober i år. Hela lokalen har uppdaterats men också återskapats i gammal stil. På samma våning kommer det nu också att öppna en ny restaurang med namnet Café Klotet. Namnet är kommet från ett gammat ölcafé som låg på platsen – dock tio våningar längre ner.

Läs även
De nya generativa AI-systemen fascinerar och oroar hela världen. Så…