Kategorier
Intressanta nyheter Listor-statistik-fakta Nyhetsbrev

Svenskarna dricker mindre alkohol än före pandemin

Hur mycket dricker vi egentligen? En alltid aktuell fråga för alkoholforskare. Jag tror att det är extra intressant i Sverige då vi har en detaljhandelsmonopol som gärna vill veta – och dessutom politiker som gärna baserar alkoholpolitiken på konsumtionssiffror.

Nu konstaterar CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) att alkoholkonsumtionen inte är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det framgår av en rapport som CAN nyligen presenterade gällande alkoholkonsumtionen 2022.

I rapporten står bland annat att alkoholkonsumtionen sjönk under pandemin. Sedan har den ökat – men är inte tillbaka till samma nivåer. Under 2022 var den totala alkoholkonsumtionen två procent lägre än året före pandemin, år 2019.

–Det är framför allt på grund av att resandeinförseln inte har nått upp till samma nivåer som före pandemin, säger Björn Trolldal, utredare på CAN, Systembolagets försäljning har dock ökat och restaurangkonsumtionen är tillbaka på samma nivåer som 2019.

I tabellen här ovan redovisas den totala alkoholkonsumtionen uppdelad på de olika källornas andelar under 2022 i ren alkohol.

Här kan du ladda ner rapporten.

Läs även
Årets Kock jubilerar med Desirée Jaks som vinnare. I denna…