Kategorier
Böcker Matnyttigt Nyhetsbrev

Sveriges populäraste maträtt blir bok

Vad äter svenska familjer mest av på vardagar? Rätt svar: spagetti med köttfärssås.Men det finns ju förstås köttfärssås och köttfärssås. Det bestämde sig de tre vännerna Harald Wachtmeister,  Jason Diakité och Joel Åhlin att utforska.

– Det har varit ett typiskt pandemiprojekt berättar Harald Wachtmeister och fortsätter: 

–Vi hade tidigare startat en matklubb där vi skulle träffas och laga mat åt varandra. Vi bestämde att vi alltid skulle laga samma rätt, men vilken? – det blev pasta med köttfärssås.

Alla tre har de en djup relation till denna italienska nationalklenod. Harald Wachtmeister har lagat köttfärssås sedan han var sjutton år – det vill säga i 26 år. Jason Diakité menar att han finslipat på det perfekta receptet sedan 2001 och Joel Åhlin har åtminstone ätit och lagat rätten med förtjusning sedan han var elva år.

Matklubben och dessa diskussioner om köttfärssås skapade tanken på en bok. Köttfärssås är ju lika mycket en svensk nationalklenod. Det gick till botten med det hela genom en omfattande research på plats i köttfärssåsens hemregion: Emilia-Romagna. Landskapet där ”ragù alla bolognese” är något heligt.

Boken ”Köttfärssås” handlar dock inte bara om hitta det bästa receptet på köttfärssås – utan snarare om att hitta innovativa sätt att förnya älsklingsrätten. Där finns också många förslag på tillbehör och mycket kulturhistoria kring ragù alla bolognese.

Till boken har vinimportören Lively Wines tagit fram ett speciellt vin från Emilia-Romagna. Namnet? Bollo, förstås – smeknamnet på ragù alla bolognese.

Boken ”Köttfärssås” är utgiven på Mondial Förlag.

Läs även
Om du undrar vad Bob Dylan ägnar dagarna åt så…