Kategorier
Nyhetsbrev Systembolaget

Systembolaget vill införa självutcheckning

I två av Systembolagets butiker testas nu möjligheten att införa självbetjäning i kassorna. Om försöket faller väl ut ska möjligheten rullas ut över landet.

Systembolagets butiker har sedan 1990-talet genomgått en total re-make. Nu är det självbetjäning och snabbkassor som gäller i stora ljusa lokaler. Få hade dock trott att bolaget skulle gå så långt att kunderna själva skulle få scanna sina varor precis – som i de flesta livsmedelsbutiker.

Butikschef Emil och kundvärden Christer är stolta över att få vara med i testet.

Men först kommer Systembolaget göra en test för att utröna om man kan lita på oss kunder även när det gäller utcheckning av alkoholhaltiga drycker. Systembolaget inledde testet den 13 september i två butiker: Torsplan i Stockholm och Kungsgatan i Örebro. Testet är planerat att pågå till maj 2022 och kommer att utvärderas löpande. 

Scannerfunktionerna är desamma som i livsmedelsbutikerna.

Självutcheckningen ligger i direkt anslutning till den ordinarie kassan:

– Vi har medarbetare på plats för att säkerställa att Systembolagets försäljningsregler följs. Eftersom alkohol inte är som andra varor kommer vi att genomföra självutcheckningen på vårt sätt.  För oss är det viktigt att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar – med omtanke om alla, förklarar Willy Pettersson, butikschef Systembolaget Kungsgatan Örebro. 

Testerna har hittills visat på att det hela funkar. Framförallt är det kunder som bara handlar enstaka varor som utnyttjat möjligheten – vilken dock avlastat de övriga kassorna.

Läs även
Guide Michelin har presenterat sin nordiska guide – efter många…