Kategorier
Nyhetsbrev Vinvärlden

Tre egendomar har hoppat av St-Emilions nya klassificering

För alla Bordeaux-fans är detta en stor nyhet – i synnerhet om man gillar viner från högra stranden. Klassificeringen omvärderas nämligen bara var tionde år.

Tio år må vara sällan men oftare än den berömda klassificeringen av Bordeaux-slotten från 1855. Den har bara ändrats en gång när Mouton-Rothschild fick bli Premier Cru. I St-Emilion skapar varje omvärdering stor uppståndelse då många anser sig orättvist bedömda.

Tre av de främsta har till och med hoppat av: Château Cheval Blanc, Château Ausone och Château Angélus. De tre tycker att de är så berömda och skickliga att det inte är fint nog att bara vara i topp i St-Emilions klassificering – som ändå har funnits sedan 1955 – om än hundra år yngre än den klassiska från 1955. 

Det tre som hoppat fanns 2012 tillsammans med Château Pavie i den finaste gruppen: Premier Grand Crus Classé (A). Château Pavie blir dock inte kvar ensam i den finaste A-gruppen eftersom Château Figeac fick äran att också placeras där. Äntligen tycker många, som alltid ansett att det är där slottet hör hemma.

I bedömningen för klassningen är femtio procent själva vinets kvalitet och resten kvaliteten på vingårdarna, vinmakningen och berömmelsen.

Här kan du se listan med alla klassificerade slotten i St-Emilion.

Läs även
Under 2023 tar Stockholm plats som Europas gastronomiska huvudstad. En…