Kategorier
Böcker Nyhetsbrev Tävlingar

Trettio Vinkällare vinnare i Årets Måltidslitteratur 

En av vinnarna i Årets Måltidslitteratur är Johan Magnussons Trettio vinkällare – konsten att lagra och njuta av vin. Välförtjänt förstås, tycker jag som har varit förläggare. Lika välförtjänt är vinnaren av Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier. (Och den är inte utgiven av Millhouse Förlag.)

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur prisades, för tjugoandra året i rad. I år finns närmare trehundra titlar med i juryarbetet, vilket gör att Sverige fortsatt är det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Johan Magnussons Trettio vinkällare – konsten att lagra och njuta av vin, var en av böckerna som hyllades. På bilden intervjuas Johan Magnusson av Karsten Thurfjell, sekreterare i Gastronomiska Akademien, under prisceremonin den 17 november. 

Motiveringen löd: ”Det definitiva referensverket för den som funderar på att lagra vin hemma. Johan Magnusson vet mer än de flesta om hur det går till, och trots mycket hysch har han fått flera samlare att visa sina skattgömmor, för oss att baxna eller imponeras av.” 

Hela teamet bakom Modern Självhushållning med Anders Rydell och Alva Herdevall till vänster om designern Lotta Kühlhorn.

Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier gick till boken Modern självhushållning (Natur & Kultur) skapad av paret Anders Rydell och Alva Herdevall. Boken vann också klassen Livsstilslitteratur

Motiveringen löd: ”En massiv dokumentation av hur man kan klara sig på egen hand – som vedhuggare, biodlare och tillverkare av smakfull gin och tonic. Bakning, konservering men även höns och växthus gör det möjligt att med enkla medel klara livet inför en oviss framtid.”

Andra vinnare 

Champagne Magnus Opus av Richard Juhlin

Vilda drinkar – en smak av naturen av Bella Porcile

Maten i vårt språk av Carl Alstrand 

Svensk bryggerihistoria – öltillverkning under 200 år av Peter Sandberg

Bröd bullar & kakor – bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg

Kokkonst och värdskap av Ia Orre och Ebba Wachtmeister

Köttfärssås av Jason Diakité, Harald Wachtmeister, Joel Åhlin

Potatis av Stefan Ekengren

Inte bara bullar – 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh

Plocka tång & strandväxter av Linnéa Sjögren och Karolina Martinson

Den Gastronomisk livsgärningen gick till Fernando di Luca för sin bok Fernando! – Mitt livs historia, mitt livs recept.

Här är listan på alla vinnarna

Och här kan du läsa mer om Trettio Vinkällare

Måltidsakademiens jury består av

Christina Möller Juryordförande, ledamot Måltidsakademien,

Charlotte Birnbaum, ledamot av Gastronomiska Akademien

Mikael Engblom, grafisk formgivare, Stockholm

Stephan Rössner, ledamot av Gastronomiska Akademien, Stockholm

Malin Turunen, matjournalist och författare, Stockholm

Karsten Thurfjell, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

Läs även
Det finns att välja på. Allt från Blossas alkoholfria för…