Kategorier
Nyhetsbrev Restaurang-bar-café Tävlingar

Två nya stjärnor till Sverige från Guide Michelin

Guide Michelin har just presenterat sin nordiska guide. Det landade en hel del nya stjärnor hos nordiska krogar – men bara två till Sverige. Det tycker jag är snålt.

I den nya guiden presenteras totalt 271 nordiska krogar – vilket är 42 fler än 2022. Av dessa har 81 fått en, två eller tre stjärnor.

I Sverige fick Aira två stjärnor och nya Signum utanför Göteborg en stjärna (se listan nedan). Båda är så välförtjänta. Jag tycker Aira borde fått två stjärnor omgående när det öppnat. Så bra är det. Thommy Myllymäki och hans nya kökschef Pi Le gör ju ett otroligt jobb på att skapa denna destination på Djurgården.

Men som sagt: Guide Michelin är fortfarande lite snåla med stjärnutdelning i Sverige. Av enstjärniga krogar finns till exempel 21 i Danmark, 18 i Norge och ”bara” 15 i Sverige.

Signum i Hällsnäs vid Mölnlycke utanför Göteborg har med Thomas Sjögren, tidigare Årets Kock, visat att modern fine-dining fortfarande har plats på Sverige-kartan. Signum är också ett fantastiskt exempel på hur man med hjälp av en topp-krog kan skapa en destination. Där har de kollegor i närheten som visat på samma ambition: Äng utanför Varberg och Knystaforsen i halländska Rydöbruk.

Det delas också ut så kallade BiB Gourmand – en slags ”rising stars”. Där kan fyra krogar glädjas åt att vara på gång: JH Matbar i Ystad, Mutantur i Malmö, Nook i Stockholm samt Triton också i Stockholm. Restaurang Jord i Linköping fick en grön stjärna, ett slags miljöpris.  

Ett speciellt sommelierpris, Michelin Sommelier Award, delades ut till Emma Ziemann, sommelier på restaurang Äng på Ästad Vingård.

Nya stjärnor i Guide Michelin Nordic.

Svenska Michelinstjärnor 2023

Tre stjärnor

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor

>> NY >> Aira, Stockholm

Aloë, Stockholm 

Vollmers, Malmö

En stjärna

28+, Göteborg 

Adam/Albin, Stockholm 

Agrikultur, Stockholm 

Äng, Ästad Vingård, Tvååker (Halland) 

Bhoga, Göteborg 

Ekstedt, Stockholm 

Etoile, Stockholm 

Knystaforsen, Rydöbruk (Halland) 

Koka, Göteborg 

Nour, Stockholm 

Operakällaren, Stockholm 

PM & Vänner, Växjö 

Project, Göteborg

>> NY >> Signum, Hällsnäs, Mölnlycke

SK Mat & Människor, Göteborg 

Sushi Sho, Stockholm

Läs även
I dagarna har stjärnkrogen Etoile fått en syster på Söder:…