Kategorier
Nyhetsbrev Restaurang-bar-café

Tvåstjärniga krogar lägger ner – andra nyöppnar

Allting har ett slut – men ändå blev jag överraskad när två av Stockholms mest profilerade stjärnkrogar stänger ner verksamheten i år. Båda med två stjärnor i Guide Michelin. Första rapporten kom från Oaxen på Djurgården – den andra helt nyligen från Gastrologik. Tråkigt. Men jag får istället glädjas med nya satsningar.

Oaxen har sedan 1990-talet var en destination för matälskare. Grundarna Agneta Green och Magnus Ek började på skärgårdsön Oaxen för att sedan flytta verksamheten till Stockholm och Djurgården. Bakom det supernordiska krogkonceptet Gastrologik ligger kockarna Anton Bjuhr och Jacob Holmström. Passa på att boka ett bord för en sista gravöl.

Samtidigt händer det mycket nytt på krogfronten i Stockholm. Två av satsningarna står Svenska Brasserier för. Med sin grund i Sturehof, Taverna Brillo och Riche har gruppen nu köpt den anrika krogen Gondolen från familjen Lallerstedt. Just nu är krogen stängd på grund av Slussenbygget. Räkna med en pampig nyinvigning när den dagen kommer.

Inte långt därifrån, på Götgatan 40, öppnar Svenska Brasserier idag (1 september) krogen Riche Fenix (se bild). Platsen är det gamla apoteket. Konceptet ska likna Riche på Birger Jarlsgatan men egen prägel på mat, dryck, konst och musik. Precis som på Östermalms-Riche kan gästerna alltså förvänta sig återkommande DJ’s och livespelningar tillsammans med en mix av välkända och oetablerade konstnärer vars verk kommer att pryda lokalens väggar.

En ny destination på Söder är annars kvarteret Stockholmsverken, i hörnet Magnus Ladulåsgatan och Rosenlundsgatan. Där finns bland annat några av världens mest kreativa företag inom dataspel, arkitektur och design. Nnu öppnar även Nook på platsen – krogen som tidigare gjorde succé på Åsögatan. 

Läs även
Nu stundar härliga tider för oss som gillar skaldjur. För…