Kategorier
Nyhetsbrev Vinvärlden

Ukrainsk vinproducent uppmanar att öppna för flyktingar

Den ryska invasionen av Ukraina är tragisk på många plan. Nu har även vinindustrin i världen engagerat sig. Samtidigt hoppas också ett av Ukrainas stora vinhus att europeiska kollegor ska hjälpa flyktingar.

Engagemanget växer bland allt fler vinproducenter i världen för att hjälpa Ukraina. Många samlar in pengar till hjälporganisationer genom insamlingar och välgörenhetsauktioner. Andra gör specialeditioner av viner som säljs till förmån för Ukraina.

Beykush är en stor känd vinproducent i Ukraina.

Den ukrainska vinproducenten Eugene Shneyderis uppmanar nu europeiska vinhus att hjälpa till att ta emot flyktingar. Shneyderis äger vinhuset Beykush i Ukraina, men bor i Spanien. Han fick idén när en vinproducent i närheten öppnade upp för ukrainare då de hade tomma bostadslokaler som bara användes av skördearbetare under hösten. Eugene Shneyderis har nu kontaktat vinproducenter i Spanien – och även kontaktat teamet bakom webbsidan I Can Help. Den kan du se här.

Kriget i Ukraina har också skapat dominoeffekter för vinindustrin i närområdet. Georgien har problem med exporten och hos Ukraina-grannen Moldavien har man nyligen storsatsat på att marknadsföra sina viner i bland annat EU. Moldavien är det land i Europa som har mest vingårdar i förhållande till ytan. Nu sitter containrar med vin fast i grannlandet Ukraina och risken är att landets satsningar på export nu har gått till spillo.

I Ryssland är det stopp för all export av vin redan nu på grund av sanktioner. Enligt bedömare finns det risk att hela den ryska vinindustrin kan kollapsa – även om det finns en stark hemmamarknad.

Läs även
KRÖNIKA Tycker du det är jobbigt att välja rätt vin…