Kategorier
Nyhetsbrev Vinvärlden

Ukrainska vinproducenter hårt drabbade

Den allt mindre ukrainska vinindustrin lider svårt under det ryska angreppskriget. Den största delen av dem blev annekterad redan 2014 när ryssarna tog över Krim. Återstoden ligger också i närheten av Svarta Havet.

Krimhalvön har sedan tsartiden varit det dominerande odlingsområdet i denna del av världen. De söta vinerna från Massandra var berömda i hela Europa. När Ryssland annekterade halvön 2014 försvann majoriteten av vingårdar i Ukraina. Nu har Ukraina kontroll över ännu färre då ryska styrkor tagit kommando över delar av tre andra vinregioner norr om Krim: Cherson, Mykolajiw och Zaporizhia.

För Georgiy Molchanov, delägare hos vinproducenten Slivino i Mykolajiw-regionen, är läget svårt.

– Vet inte om det blir någon skörd i år överhuvudtaget – just nu borde vi vara ute i fälten för att beskära – men på grund av alla granater och missilattacker är det riskfyllt, många har hamnat i vingårdarna, berättar Georgiy Molchanov för Canopy, ett nätmagasin för vinmakare.

Massandra på Krim gjorde en gång ett av världens bästa söta viner.

Enligt Georgiy Molchanov pågår en attack mot städerna i området just nu – men han menar att de ukrainska styrkorna kämpar emot väl. I den del av Cherson-regionen som ryssarna ockuperat ligger flera av de bästa vinerierna: Prince Trubetskoy, Kurin, Belozerka och Tavria. Men ingen vet hur de ser ut där.

Trots allt är Georgiy Molchanov optimistisk:

– Jag tror på en snar seger för ett uppståndet starkt och självständigt Ukraina.

Läs även
Denna vecka lanseras en bok med temat Modern självhushållning (Natur…