Kategorier
Böcker Nyhetsbrev Sprit-öl

Världens främsta sprit- och cocktailbok lanseras idag

Den 4 november blir en högtidsdag för alla som gillar spritkunskap och cocktails. Idag lanseras nämligen “The Oxford Companion to Spirits and Cocktails”. Liksom sina föregångare inom vin och öl kommer boken med all sannolikhet att bli ett oslagbart referensverk.

Bakom det gedigna arbetet finns cocktailexperterna David Wondrich och Noah Rothbaum. Tillsammans har de studerat ämnet i över fyrtio år. Ändå hade de inte mycket koll på hur mycket arbete det skulle bli. Noah Rothbaum började ensam och trodde det skulle ta 2-3 år – det var 2012. Två år senare insåg Noah Rothbaum hur omfattande verket skulle bli. Då anlitades även David Wondrich för att få mer fart på produktionen. De har också haft hjälp av närmare 150 specialister som bidragit med kunskap och material. Det tog trots det ända till 2021 innan de var nöjda med innehållet.

The Oxford Companion to Spirits and Cocktails

Resultatet är ett standardverk om sprit och cocktail på 900 sidor och 1 150 olika uppslagsord. Inget har förbisetts förklarar de två skaparna av verket. De har dock inte kunnat lägga lika stor vikt vid allt. Någonstans måste man säga stopp.

Bakom The Oxford Companion to Spirits and Cocktails står Noah Rothbaum och David Wondrich.

Det viktigaste har istället varit att ha bredd och djup på kunskapen. David Wondrich och Noah Rothbaum menar att tidigare böcker antingen berättat om sprithistorien utan kunskap om hur sprit görs – eller tvärtom: böcker om sprittillverkning utan att sätta det i ett kulturellt sammanhang.

Förordet till detta mästerverk är skrivet av den svenska kocken Marcus Samuelsson. Boken finns i svenska bokhandeln. Kostar 489 kr hos Adlibris.se.

Läs även
Nu i novembermörkret kan det behövas några ljusglimtar. Här presenter…