Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Världens främste vinbedragare utvisad

Både älskvärd vinkännare och en ytterst förslagen bedragare är beskrivningen av Rudy Kurniawan. Denna Indonesienfödde vinförfalskare lyckades prångla ut mer än 12 000 bluffviner under sin storhetstid i början av 2000-talet. 

Alla som sett den fascinerande dokumentären Sour Grapes på Netflix har koll på Rudy Kurniawans framfart. Han kom till USA 1999 och gjorde sig snabbt ett namn som stor vinkännare. Till en början sålde han verkligen äkta dyrgripar – efterhand lyckades han smuggla ut tomflaskor från restauranger och provningar som han sedan preparerade med nytt innehåll. Till slut började han producera helt egna flaskor med egenproducerade etiketter, korkar och kapslar. Han var dock noga med att fylla flaskorna med egna vinblandningar som skulle efterlikna originalvinet.

Till slut blev den stormrike amerikanen Bill Koch förbannad när han förstod bluffen. Han lyckades hyra in FBI-agenter som avslöjade hans vinfabrik i Los Angeles. Den låg i hans eget hem och var fylld med tusentals flaskor, korkar och etiketter.

2014 dömdes Rudy Kurniawan till tio års fängelse. I december blev han en fri man och har nu utvisats till sitt hemland Indonesien då han inte hade uppehållstillstånd i USA.

Läs även
Regionen Bordeaux har beslutat att tillåta sex nya druvor. Allt…