Kategorier
Matnyttigt Nyhetsbrev Tävlingar

Världens godaste mat – till barn

Den 22-23 mars är det final i Bocuse d’Or i Lyon – ett världsmästerskap för kockar. Något överraskande ska tallrikspresentationen tillagas för barn.

När tallrikarna presenteras är det för samma kockjury som vanligt. Men det kommer också finnas en extrajury bestående av barn från olika delar av världen. 

– En otroligt rolig och spännande utmaning. Något ingen av oss hade förväntat oss. Det här är också en viktig markör för hur vällagad, god, hållbar och näringsrik mat bör tillagas för barn likväl som för vuxna, säger Jimmi Eriksson, Sveriges representant i Bocuse d’Or 2023.

Jimmi Eriksson är alltså den som ska tillaga världens godaste mat för barn. Till sin hjälp har han coach Martin Brag och Thilda Mårtensson som commis i köket. Den svenska Bocuse- presidenten Tommy Myllymäki är också på plats. Teamet kvalificerade sig till världsfinalen i Lyon under europatävlingen tidigare i år. Totalt har 24 nationer tävlat sig in till Bocuse d’Or-finalen.

Barnmenyn ska serveras som en vegetarisk trerättersmeny med pumpa som bas. Förrätten ska vara hundra procent plantbaserad och serveras kall, varmrätten ska innehålla ett ägg och efterrätten är fri för tolkning. 

Del två i tävlingen är den avancerade fatpresentationen. Där är huvudråvarorna marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor. Tävlingsteamen tilldelas två marulkar som ska tillagas hela. Till det får teamen tillgång till fem pilgrimsmusslor. Vid sidan av marulken ska en gryta på blåmusslor och grönsaker presenteras samt två valfria vegetariska tillbehör.

Sverige tävlar i kök nummer elva den 22 januari – det vill säga den första tävlingsdagen.

Läs även
När den svenska jury sagt sitt stod det klart att…