Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

VECKANS FEM – bästa viner till skaldjur

Nu stundar härliga tider för oss som gillar skaldjur. För mig är alla nästan lika goda. Den närmaste tiden blir det alltså mycket av räkor, havskräftor, krabbor, humrar och blåmusslor – och kanske ett och annat ostron. Här är fem favoritviner. 

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Georg Breuer Riesling Sauvage 2021, Tyskland, Rheingau, 139 kr, nr 5899

I Rheingau sätter man en ära i att göra torra rieslingviner. En av mästarna är Georg Breuer. Deras Sauvage bjuder på allt du önskar av gröna äpplen, citronskal, mineral och mjuka örtkryddor.

Jurtschitsch Langenlois Riesling 2021, Österrike, Kamptal, 150 kr, nr 2939

En svenskfavorit tack vare sitt rosévin. Men faktum är att deras riesling håller än högre klass med sin rikt äppliga, härligt syrliga frukt med inslag av mineral och djupa eftersmak. 

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2020, Frankrike, Loire, 89 kr, nr 2275

Med sin sina brödiga fruktaromer och syrligt salta smak har Muscadet-vinerna blivit en succé – synnerligen prisvärt till bland annat ostron.

Soalheiro Alvarinho 2020, Portugal, Vinho Verde, 129 kr, nr 74935

De portugisiska alvarinho-vinerna kommer på bred front. Soalheiros viner har blivit storsäljare tack vare sin härliga doft med friska frukttoner och en uppiggande syrlig avslutning.

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2021, Frankrike, Bourgogne, 135 kr, nr 5562

Clotilde Davennes Bourgogne i Chablisstil håller hög kvalitet. Här får du ett skaldjursvin med massor av citrusfrukt, äppelskal, mineraltoner och bittersyrlig djup smak.

Läs även
Lockelsen är naturligtvis stor. När Vasa sjönk i augusti 1628…