Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

VECKANS FEM – bra viner i tillfälligt sortiment

Jag inviger nyhetsbrevet i år med fem viner som lanserats i det tillfälliga sortimentet. Det betyder att de finns i utvalda butiker och begränsade mängder. Men alla finns kvar i tillräckligt antal för att du ska kunna norpa åt dig några flaskor innan de tar slut. Rekommenderas!

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Château de la Gravelle 2022, Frankrike, Loire, 175 kr, nr 95026

Lägg vinområdet Muscadet Sèvre et Maine på minnet. Här vid Loireflodens utlopp i Atlanten görs några av Frankrikes mest prisvärda viner – perfekta till skaldjur. Gravelle-vinet görs på druvor från sextioåriga vinstockar. 

Le Cigare Volant 2021, USA, Kalifornien, 219 kr, nr 90360

”Den flygande cigarren” är ett vin skapat av kaliforniske kultvinmakaren Randall Grahm redan 1984. Han är nämligen passionerat förtjust i Rhôneviner. I ”cigarren” dominerar grenache tillsammans med syrah och cinsault. 

La Spinetta Langhe Nebbiolo 2021, Italien, Piemonte, 239 kr, nr 90219

Vinmakaren Giorgio Rivetti är en legend i Piemonte och mannen bakom La Spinetta. Redan för tjugo år sedan betalades fantasisummor för hans Barbaresco och Barolo. Langhe-nebbiolon är ett praktexempel på elegant vinmakarkonst.

Ponce Blanco 2022, Spanien, La Mancha, 199 kr, nr 92438

Druvan heter albilla och ursprunget är Manchuela – ett nytt område i La Mancha söder om Madrid. Här är ett naturligt producerat vin gjort på druvor från flera vingårdar med halvsekelgamla vinstockar. 

Small Wonder Landscape Pinot Noir 2022, Australien, Tasmanien, 209 kr, nr 13089

Alla (nästan) älskar pinot noir och många vinproducenter vill hänga på. Men långt ifrån alla lyckas. Small Wonder på Tasmanien tillhör de lyckosamma. Resultatet är imponerande med härlig arom och bärfruktig syra.

Läs även
De är inte bara nyttiga. De är även billiga –…