Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

VECKANS FEM – höstfavoriter och maten därtill

Svamp, rotfrukter, grytor och de bästa av skaldjur. Javisst är hösten en härlig tid som vi nu har framför oss. Här är åtta favoriträtter med hösttema och till det åtta viner som förgyller upplevelsen.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Leitz Magic Mountain 2022, Tyskland, Rheingau, 164 kr, nr 70626

Rätten: September är för mig skaldjur. Jag njuter av allt: räkor, krabba, havskräftor och hummer. Vinet: En tysk torr riesling när det är som bäst. Härlig arom med gröna äpplen och citrusskal – i smaken bitterkryddig frukt, lite mineral och djup syrlig eftersmak. 

Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2021, Italien, Piemonte,199 kr, nr 74201

Rätten: Klassisk Ragù alla bolognese – köttfärssåsens urmoder där grunden är bra kött, rejält med soffritto, tomater och god olivolja. Vinet: En mjukare variant av Piemonte-favoriten Barolo – gjord på nebbiolos kusin barbera. Rik skogsbärig frukt, svamp- och örttoner och en stram syrlig eftersmak. 

Fontanafredda Barolo 2019, Italien, Piemonte, 209 kr, nr 7022

Rätten: Pasta med höstsvamp. Jag väljer helst tagliatelle som, jag blandar med svartkål, kantareller, vitlök, persilja och kanske en skvätt grädde. Vinet: En klassiker från Piemonte – både producenten och vinstilen. Aromatiskt med örtkryddor – rikt skogsbäriga smaker med vilda svamptoner och en stram bitter avslutning.

Chablisienne Petit Chablis 2022, Frankrike, Chablis,169 kr, nr 5585

Rätten: Bouillabaisse – en klassisk sydfransk fisksoppa. Gör det enkelt – koka ihop en mustig fisksoppa och lägg i vad du önskar av fiskbitar, räkor och musslor strax före servering. Vinet: En frisk och fruktig chablis passar bra med härlig doft av gröna äpplen och lime. I smaken djup rik syra med örtiga mineraltoner.

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge 2021, Frankrike, Rhône, 129 kr, nr 5461

Rätten: Svamprisotto – en stor höstfavorit hemma. Gör risotton krämig och lägg i svampen lite efterhand. All svamp funkar – men Karl-Johan förstås är bäst. Vinet: Topproducenten Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape matchar risotton med sin mörkbäriga frukt, lakritstoner och örtbittra strama eftersmaken.

Läs även
Finns det någon i Sverige, eller ens i hela världen,…