Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

VECKANS FEM: pinot noir

Pinot noir är druvan nästa alla gillar.  Den tar för sig utan att skrika – och den är sådär lagom som vi svenskar gillar. Den ligger rätt i trend – helt enkelt. Idag handlar det inte bara om Bourgogne. Där har vinerna rusat i pris. Istället sneglar allt fler på Tyskland där druvan trivs – och där vinmakarna gör stordåd.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2019, Tyskland, Pfalz, 189 kr, nr 74134

Philipp Kuhn i Pfalz har gjort succé i Sverige – mycket tack vare sina pinot noir-viner i den lite kraftigare skolan. Tradition bjuder på stor kryddfruktig arom med massor av skogsbär, violtoner och rik eftersmak. 

Kloster Eberbach Pinot Noir Trocken 2020, Tyskland, Rheingau, 139 kr, nr 50660

En av mina favoritegendomar i Tyskland – berömd för sina medeltida klosterbyggnader. Här görs främst torr riesling – men även pinot idag. Här får du eleganta aromer med en kryddörtig lite stram smak.

Villa Wolf Pinot Noir 2020, Tyskland, Pfalz, 139 kr, nr 76788

Berömde vinmakaren Ernst Loosen älskar alla pinotdruvor. Hans hemmabas i Pfalz är numera Villa Wolf. Där gör han detta smäckra pinotvin med modern touch – både skogsbär och mjuka fattoner. 

Domaine de la Metairie d’Alon Village 2018, Frankrike, Languedoc-Roussillon, 189 kr, nr 73278

Catherine och Laurent Delaunay fann perfekta vingårdar för pinot noir i Languedoc. Här är deras favorit: Massor av arom av blommor och bär med kryddsyrlig och saftig smak. Lång eftersmak i mogen klassisk stil. 

Children of the revolution Pinot Noir 2021, Australien, 99 kr, nr 2591

Ett kul flaska skapat av vinentreprenörer som gör vin i sex länder. Deras australien-pinot är modernt fruktsyrlig med härlig doft i en lättdrucken stil med djup eftersmak. 

Läs även
Blossa har rest till Louisiana och Saturnus har tagit sig…