Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Veckans FEM – sommarens bubbelviner

Sommaren betyder inte bara rosévin. För mig är det också säsongen för ett glas väl kylt bubbelvin. Inte bara som en festlig start på en middag – utan också som dryck till en dessert – eller varför inte ett enkelt glas i solnedgången. 

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Langlois Crémant de Loire Brut, Frankrike, Loire, 159 kr, nr 7404

Står det crémant på en fransk vinetikett är vinet mousserande och alltid gjort på champagnevis – men utanför Champagne. Langlois gör dem med mestadels chenin blanc. Frisk smak med toner av citrus-, äpple och honung – brödighet med rik syra och djup eftersmak.

Dignitat Cava Brut Nature 2019, Spanien, Katalonien, 115 kr, nr 78768

Spansk cava är alltid gjort enligt champagnemetoden. De bästa kommer från Penedès och görs på druvklassikerna xarel-lo, parellada och macabeo. Familjeföretaget Josep Masachs gör succé med sin cava Dignitat, fruktig syra och toner av brioche, äpple och nötter.

Rotari Brut Rosé 2017, Italien, Trentino, 129 kr, nr 7701

Mezzacorona är ett av Italiens bästa kooperativ som ligger bakom några av de mest kända bubbelvinerna i landet. Alltid hög kvalitet till rimligt pris. Här är druvorna klassiska: chardonnay och pinot noir. I roséversionen får du toner av apelsinskal och örter med bra syra.

Jérôme Arnoux Brut Nature, Frankrike, Jura, 188 kr, nr 56071

Vinregionen Jura har blivit poppis för sina rustika viner. Men här görs även många bra naturviner – med eller utan bubblor. Jérôme Arnoux är en legend. Hans Brut Nature på chardonnay och pinot noir har en härlig fruktsyra, brödighet, gröna äpplen och örtig eftersmak.

Ecologica Moscato Spumante, Argentina, 95 kr, nr 7926

Jag är förtjust i det italienska söta lättbubblet Moscato d’Asti från Piemonte. Här är en prisvänlig motsvarighet från Argentina – med samma härliga muskatdoft och sötfruktiga smak. Servera vinet till tårtor och desserter. Eller varför inte en rabarberpaj med vaniljglass?

Läs även
Krönika Här är en krönika om alkoholfritt jag skrivit i…