Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Veckans fem: spännande orange vin

Kanske blir detta sommaren då orange vin slår igenom? De börjar nämligen bli allt fler – och väcka allt mer intresse. Många är som bra vita viner fast med skalkaraktär som ger en hint av pomeransskal. Det finns också de tuffare med mer bitterkrydda och viss oxidton – om du är nybörjare ska du vänta med dessa.

Som du säkert vet görs orange viner som rött vin fast med gröna druvor – det vill säga skalen får jäsa med när musten blir till vin. Man kan säga att det är process som är tvärt om mot rosévin som ju görs på blå druvor på samma sätt som vitt vin.

För mig är orange ett matvin – gärna till grillat och grönt. Testa det också till smårätter och aperotilltugg.  (Detta är ett urval av de viner jag presenterade i SvD 19 juni.)

Sybille Kuntz Orange Riesling, 289 kr, nr 94227, Tyskland, Mosel

Kanske det mest attraktiva orangevinet i Sverige. Spännande nog är det en riesling från Mosel. Vinet är packat med aromer av mogna pomeransskal, citrus, kryddig torkad frukt med djup härlig eftersmak.

Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc, 119 kr, nr 56309, Frankrike

När producenter som François Lurton lanserar orange vin som är både pris- och drickvänliga då vet man att något är på gång. Här får du massor av fräscha skaltoner med inslag av torkad frukt, färska örter och avslutande mjuk syra.

Rkatsiteli Qvevri, 128 kr, nr 2195, Georgien, Kakheti

Rkatsiteli är druvan och qvevri är namnet på lerkärlen. Vill du prova ett orange vin för första gången är detta ett bra val. Aromatisk citrusdoft med smak som ett fatlagrad vitt vin med orange toner.

Winzer Krems Orange Grüner Veltliner, 129 kr, nr 75200, Österrike

Kooperativet Winzer Krems lanserar nu ett orange vin som passar dig som är nybörjare. Rik örtig doft med pomerans- och pärontoner, nötighet och mjuk fruktbitter smak.

Gérard Bertrand Orange Gold, 169 kr, nr 54773, Frankrike

På några decennier har Gérard Bertrand blivit störst tack vare viner som ligger bra till vad gäller både pris, smak och kvalitet. Hans orange vin ären lättgillad blandning på hela sju druvor, skalfruktig med sydfransk örtighet.

Bonus

Om du vill testa ett hard-core orange vin välj:  Mukado Traditional Kvevri Mtsvane 2018, 239 kr, nr 94348, Georgien

Läs även
Hollywoodstjärnorna lämnar ingen oberörd. Oftast eftersom deras uppgörelser utspelas inför…