Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Veckans FEM –Vårviner till primörer

Nog behövs vårvärmen lite extra i år – efter en kall mars. Nu kommer också vårvinerna som passar till primörerna. Några kanske dyker upp redan under påsken. Här är mina fem tips. Glad Påsk.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2021, Frankrike, Alsace, 115 kr, nr 22257

Vit sparris är för mig vårens bästa primör. Lagom kokt serverad med mousselinesås är det gudomligt. Helst väljer du en riesling till. Gärna Gustave Lorentz från Alsace. En prisvärd favorit som bjuder på frisk vårlig doft med toner av äpplen, grapefrukt och med bra syra.

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2021, Österrike, Wagram, 129 kr, nr 76570

Nässelsoppa är en svårslagen svensk vårfavorit. De små nässlorna är förvisso svårplockade – men därefter: med rätt recept blir resultatet oemotståndligt. Servera gärna till en österrikisk grüner veltliner från familjen Leth – örtig och äpplig citrusfrukt med bra syra.

Domaine Des Lauriers Vouvray 2021, Frankrike, Loire, 149 kr, nr 6288

Vårkyckling var förr en viktig tradition. Dags att återinföra denna klassiker gärna i form av en fransk coquelet. Smakar fint till en chenin blanc från Loire. Des Lauriers har aromatisk örtig doft, gula plommon och fet fruktig smak.

Chablis Sainte Claire J M Brocard 2021, Frankrike, Bourgogne, 189 kr, nr 5565

För mig är kokt lax det definitiva tecknet på vårens ankomst. I synnerhet när laxen köps färsk och serveras inkokt med en kall örtsås och färsk potatis. Passar fint till en klassisk chardonnay med rik äpplig arom, nötiga toner och kryddörtig syrlig eftersmak.

Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2020, Frankrike, Rhône, 209 kr, nr 2800

Förr var vårlammet lika viktigt som vårkycklingen. En lammstek i påsk är perfekt med örtkryddad skysås och hasselbackspotatis. Välj ett syrahvin från norra Rhône till: Les Launes bjuder på rik arom, mörk frukt, peppartoner med syra och djup eftersmak.

Läs även
Krönika Detta är en ny version av en krönika jag…