Kategorier
Nyhetsbrev Vintips

Viner att förgylla hösten med

Nu i novembermörkret kan det behövas några ljusglimtar. Här presenter jag sex viner som kan göra månaden lättare att genomlida. Vintipsen är tidigare publicerade i SvD.

Sancerre Les Roches 2020, Frankrike, Loire, 259 kr, nr 5514

Ett av de bästa vinerna från Sancerre – från kusinerna Vacheron. Härliga toner av äpplen och svarta vinbärsblad med mineral och citrus. Bäst till getost och skaldjur.

EOS Bordeaux Blanc 2020, Frankrike, Bordeaux, 129 kr, nr 78490

Spännande nykomling från Bordeaux på hälften var av sauvignon gris och sauvignon blanc. Härliga skalcitrustoner med örtiga inslag. Toppen till en skaldjurspasta. (Beställningssortiment)

Kung Fu Girl Riesling 2020, USA, Washington State, 142 kr, nr 2690

Udda rieslingvin med sju procent pinot gris, sauvignon blanc och muscat. Rik äpplig arom med honungstoner och bra syra. Kul vin till hummer med varmt smör.

Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2016, Frankrike, Rhône, 289 kr, nr 2811

Kvalificerat Rhônevin på hela sju druvor dominerat av grenache. Stor kryddig doft med skogsbär, lakrits, peppar och rika fattoner. Gott till en rejäl söndagsstek.

District 7 Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, 139 kr, nr 6578,

Det är något visst med kalifornisk pinot noir – här drar man på med bredare smakspektra av örter, mörka bär, kaffe och ekfatstoner. Bra till hemgrillade hamburgare.

Château de Melin 2019, Frankrike, Bourgogne, 188 kr, nr 5496

Familjeägd egendom i sjätte generation. Deras pinot noir är prisvärd med blommiga violtoner, skogsbär, fat och rik örtighet. Funkar perfekt till boeuf bourguignon.

Läs även
För en månad sedan avgjordes Bocuse d’Or, kockarnas världsmästerskap, där…