Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Vinvärlden

Vinsvindel och fuskvin värre än någonsin

Vin är ett av de livsmedel som historiskt sett utsatts mest för svindleri. Idag tycks problemet större än någonsin. Åtminstone om man tittar på resultaten av stora polisrazzior under året.

Från december 2020 fram till sommaren i år har Europol iscensatt en stor operation kring livsmedelsfusk. Under denna tid har man konfiskerat mer än 1,7 miljoner liter vin, öl och sprit. Mestadels har det handlat om flaskor med förfalskade etiketter som fyllts med till exempel vin – dock icke det vin som borde finnas innanför etiketten. Värdet på det beslagtagna uppgår till mer än en halv miljard kronor.

I Italien gjorde polisen som exempel ett tillslag på över tiotusen vinflaskor med förfalskade etiketter för super-toskana-vinet Sassicaia. Vinflaskorna var dock ännu inte fyllda med falskt vin. I Spanien fann polisen bland annat 48 000 falska whiskyflaskor redo att smugglas ut på marknaden.

Hela polisoperationen, kallad Opson 2020, siktade in sig på alla typer av förfalskade livsmedel inte minst mejeriprodukter och olivolja. Totalt konfiskerades varor för mer än en miljard kronor.

Läs även
Vinvärldens producenter satsar allt mer på hållbar vinproduktion. Det handlar…