Kategorier
Intressanta nyheter Nyhetsbrev Systembolaget

Winefinder vinner över Systembolaget

I tisdags kom beskedet: Patent- och marknadsöverdomstolen ger Winefinder rätt att fortsätta sin verksamhet i enlighet med Rosengrendomen, svensk alkohollagstiftning och gällande EU-rätt.

Därmed gör Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt (PMÖD) en motsatt bedömning mot Patent- och marknadsdomstolens domslut från 2020. 

– Vi är otroligt glada att PMÖD nu äntligen konstaterat att den e-handel med kvalitetsvin som Winefinder ApS bedrivit sedan 2007 överensstämmer med svensk lag och gällande EU-rätt. Nu kan vi lägga allt fokus på att fortsätta erbjuda några av världens bästa viner, från små utvalda producenter, säger Winefinder ApS huvudägare och styrelseordförande Alex Tengvall. 

Det var 2019 som Systembolaget valde att stämma Winefinder ApS vid Patent- och marknadsdomstolen (PMD) under förevändningen att Winefinder inte lagligen skulle kunna marknadsföra sin verksamhet och erbjuda leverans av sålda viner till svenska konsumenter genom oberoende transportörer. Enligt Systembolaget var Winefinder ApS verksamhet otillåten enligt gällande alkohollagstiftning i Sverige, något som PMD instämde i.

Winefinder överklagade domen och nu har PMÖD, nästa högre instans, konstaterat att Winefinders verksamhet överensstämmer med gällande lagstiftning både i Sverige och inom EU.

Domstolen öppnar för att målet kan tas till Högsta domstolen. Systembolaget är förstås inte nöjda med domen – men har ännu inte avslöjat sina planer för fortsatt rättslig strid.

Läs även
Ingen är väl direkt förvånad över att de dominerande vinvarumärkena…